Verlengde Schrans 2, 8932 NN te Leeuwarden

Inleiding

KOETSHUIS met kas, waarschijnlijk gelijktijdig met de praktijkvilla gebouwd, aan een zijstraat van de Verlengde Schrans (Carel van Manderstraat).

Omschrijving

Vrijstaand koetshuis op rechthoekige grondslag, gedekt door een zadeldak, opgetrokken uit grijze kalkzandsteen met cordonlijst en strekken in rode baksteen. De voorgevel bevat een dubbele deur onder een segmentboog. Dak belegd met gesmoorde Friese golfpannen en afgezet met windveren. In het interieur bevindt zich een klein schoorsteentje. De achterwand telt twee vensters, die indirect verlicht worden. Tegen de achterzijde is en kas aangebouwd op rechthoekig grondplan onder een lessenaardak. De wanden zijn tot ong. 80 cm hoogte van beton of gepleisterde baksteen, voor het overige is de kas van hout en glas.

Koetshuis met kas van algemeen historisch belang

- vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de praktijkvilla;