Inleiding

PRAKTIJKVILLA in neorenaissancestijl met aangebouwde PRAKTIJKRUIMTE, vrijstaand KOETSHUIS met KAS en PRIEEL. Complex gebouwd in 1900 in opdracht van de arts Sinninghe Damsté door Zytze Siewert Feddema. Het complex heeft sindsdien weinig veranderingen ondergaan, zowel uit- als inwendig. Het complex is, met de voorgevel op het oosten georiënteerd, gelegen op een rechthoekig kavel aan de oude uitvalsweg naar Zwolle, op de hoek van de Carel van Manderstraat. De royale tuin is in de jaren '60 enigszins verkleind, waarbij het oorspronkelijke gietijzeren hek verdween. In de zomer van 1997 is een nieuw ijzeren hek geplaatst. In diezelfde periode werden villa en prieel gerestaureerd.

Omschrijving

Complex, bestaande uit een villa met aangebouwde praktijkruimte, koetshuis en prieel, gelegen in een waarschijnlijk niet meer oorspronkelijk ingerichte tuin. De villa vormt de hoek van de Verlengde Schrans en de Carel van Manderstraat. Het koetshuis is vrijstaand gelegen in het verlengde van de praktijkruimte in de noordwesthoek van het perceel en heeft de ingang aan de Carel van Manderstraat en een aan de achterzijde aangebouwde kas. In de zuidwesthoek van de tuin staat een prieel.

Waardering

Complex, bestaande uit een praktijkvilla, koetshuis en prieel, gelegen in een ruime tuin, van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de gaafheid van het complex;

- als voorbeeld van de toepassing van de late neorenaissancestijl;