Zundert R 428
Bij Waaijenbergstraat 22, 4881 NC te Zundert

Inleiding.

BIJGEBOUW uit circa 1900, gebouwd voor de laatste graaf van Hoogendorp in het buitengebied van Zundert in een Traditionalistische bouwtrant.

Omschrijving.

Eénlaags bakstenen gebouw op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met muldenpannen. Het linkergedeelte bevat een kamer met schouw, in de wand is een gevelsteen uit 1862 ingemetseld afkomstig uit een vorig woonhuis van de familie van Hoogendorp. Het rechtergedeelte is als schuur ingericht.

Waardering.

Het bijgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de ontginning en aanleg van landgoederen voor de plaatselijke elite kort na 1900. Het gebouw is van architectuurhistorisch belang door de detaillering. Het heeft ensemblewaarde door de samenhang met het landhuis. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw