Inleiding.

WOONHUIS Mariahof met BIJGEBOUW, gebouwd voor de laatste graaf van Hoogendorp in het buitengebied van Zundert. Omgeven door boerderijen en landbouwgronden, bos en zandpaden. Gebouwd in 1905 in een Traditionalistische bouwtrant, die schatplichtig is aan het werk van de architect H.P. Berlage. Het geheel ligt op de plaats waar voorheen een boerderij stond.

Omschrijving.

Midden op het terrein dat grenst aan de Waaijenbergstraat en het Frans Baantje ligt het woonhuis, omgeven door veel groen, onder andere twee oude linden die voor de boerderij stonden, en een waterpartij. Aan de rand van de tuin staan enkele bijgebouwen naast elkaar.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de ontginning en aanleg van landgoederen voor de plaatselijke elite kort na 1900, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het landelijke woonhuis. Het geheel is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.