HERPT, GEMEENTE HEUSDEN

HOEFSTRAAT 4

COMPLEX, algemene inleiding.

Inleiding.

BOERDERIJ met bijgebouwen, opgetrokken in de negentiende eeuw, hoofdgebouw circa 1914 in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het complex bestaat uit drie, van elkaar gescheiden onderdelen: I woongedeelte met stal/tussengedeelte en langsdeelschuur met stal/dorsvloer, II bakhuis, III voormalig stroopfabriekje/varkensstal. De chronologie van de verschillende bouwonderdelen van onderdeel I is niet geheel duidelijk, vermoedelijk zijn de schuren inwendig het oudste. De kern van de gebouwen gaat wellicht terug tot de late 18de eeuw. In de 19de en 20ste eeuw volgen dan, met name aan het muurwerk van de vermoedelijk oudste onderdelen enige herstellingen en vervangingen. Onderdeel I, het woongedeelte is omstreeks 1914 gemoderniseerd. Onderdeel III is in de eerste helft van de 20ste eeuw in gebruik als kleinschalige stroopfabriek.

Omschrijving.

De geheel vrijstaande boerderij met bijgebouwen en met een opvallende rieten kap is markant gelegen ten noordoosten van de bebouwde kom van Herpt op een stuk land tussen de Hoefstraat, die loopt van Herpt naar Hedikhuizen en op de plaats van de boerderij een flauwe knik maakt, en het Oude Maasje. Aan de overzijde van de Hoefstraat bevindt zich onderdeel III van het complex, het voormalige stroopfabriekje annex varkensstal. Geheel vrijstaand bevindt zich aan de achterzijde van de boerderij onderdeel II van het complex, het bakhuisje. Van onderdeel I van het complex, lopen het woongedeelte de schuren en de stallen in elkaar over en zijn ook intern met elkaar verbonden; de plattegronden van deze haaks op elkaar geplaatste bouwlichamen zijn rechthoekig. Een opvallend aspect aan de langsdeelschuur is verder de ingang met insnoeringen aan de west- en oostzijde en de markante rieten kap die bij deze ingangspartijen een groot overstek heeft.

Waardering.

Boerderij en bijgebouwen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die ze bezitten als bijzondere uitdrukking van een typologische en sociaal-economische ontwikkeling. Boerderij en bijgebouwen hebben architectuurhistorische waarden vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Boerderij en bijgebouwen hebben ensemblewaarden vanwege de wijze van verkaveling van de verschillende onderdelen en de markante ligging in een open landschap. Boerderij en bijgebouwen zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid van exterieur en interieur. Boerderij en bijgebouwen zijn van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.