Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525631
Complexnummer
516674 - Boerderij-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82660/15
Kadastrale aanduiding
Woensdrecht E 465
Bij Oud Hinkelenoorddijk 7, 4634 PN te Woensdrecht

Omschrijving

Inleiding

Ten noorden van de schuur staat, met de nok haaks aan de straat, een kleine PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1860 en opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl met Eclectische motieven. Het gebouwtje is nu een varkenshok.

Omschrijving

De stal heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en is voorzien van een lessenaarsdak. De bakstenen gevels zijn, op de oostelijke voorgeven na, blind. Deze voorgevel is voorzien van een opgeklampte tweedelige staldeur, geflankeerd door een getoogd ijzeren stalvenster. Boven de deur is een achtlobbi roosvenster aangebracht; boven elk van de vensters een kleinere oculus.

Waardering

De paardenstal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in West-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de paardenstal. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de rijke ornamentiek. Het geheel heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met het omliggende poldergebied dat nog de oorspronkelijke verkaveling bezit. Het is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vertegenwoordiger van een meerledige polderboerderij van het West-Brabantse type zeldzaam, tevens is het als voorbeeld van een vrijstaande paardenstal zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516674. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden