Inleiding.

Aan de westelijke zijde van de dijk die de oud-Hinkelenoordpolder van de nieuw-Hinkelenoordpolder scheidt, staat een boerderij-complex, bestaande uit WOONHUIS (1), KARSCHOP (2), SCHUUR (3) EN PAARDENSTAL (4), daterende uit omstreeks 1860. Het vertoont een Ambachtelijk-Traditionele stijl met Eclectische motieven. Waarschijnlijk is de paardenstal omstreeks 1880 bijgebouwd. Omstreeks 1967 zal het karschop zijn verhoogd. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het woonhuis enkele veranderingen ondergaan: de indeling van de vensters werd vereenvoudigd terwijl de voordeur en het bovenlicht werden vernieuwd.

Het complex heeft een voor de Westbrabantse kleigebieden typerende vorm met vrijstaand woonhuis met vijf vensterassen en een grote, eveneens vrijstaande langsdeelschuur.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in West-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige polderboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek en bijzondere samenhang tussen de onderdelen. Het geheel heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met het omliggende poldergebied dat nog de oorspronkelijke verkaveling bezit. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vertegenwoordiger van een meerledige polderboerderij van het West-Brabantse type zeldzaam.