Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524404
Complexnummer
524402 - Parochie Johannes den Dooper
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82636/42
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Loon op Zand L 4987
Bij Hoofdstraat 34, 5171 DD te Kaatsheuvel
Bij Hoofdstraat 36, 5171 DD te Kaatsheuvel

Omschrijving

Inleiding

Op het kerkhof, aangelegd in 1837, bevindt zich in de middenas tegenover de Calvarieberg een neogotisch GRAFMONUMENT, bestemd voor de familie Lombarts, waarvan de oudste begraving uit 1849 dateert.

Omschrijving

Het monument is uitgevoerd in hardsteen met een vierkante basis, waarop de signatuur L. Petit - Tilburg. Hierop staan drie trapsgewijs inspringende blokken en de neogotische opbouw. De gladde zuilen op de vier hoeken hebben kapiteeltjes met lofwerk. De spitsbogen worden bekroond door hogels. Hierboven rijst een zich verjongende geleding op met spitsboogjes en tenslotte een kruis. De namen zijn aangebracht op vierkante marmeren platen op de eenvoudige gedecoreerde sokkel en in de spitsboognissen van de opbouw. De volgende teksten staan op de voorzijde: "Zij zijn gestorven en bijgezet bij hun volk - Maria Catharina Lombarts 1828-1849 / Henricus Lombarts 1828-1855 / Nicolaas Everardus Lombarts 1826-1868".

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling. Architectuur-historisch is het van belang vanwege de stijl en de gaafheid van de ornamentiek en als vertegenwoordiger van het werk van de bekende steenhouwer Petit. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex van kerk, pastorie en kerkhof.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524402. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Graf fam. Lombarts

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1875
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Betreft graf fam. Lombarts

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Petit, L. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker