Inleiding

Het complex bestaat uit de PASTORIE (1) op nummer 34, de KERK (2) op nummer 36, twee GRAFMONUMENTEN (3, 4) en het KRUISBEELD op de CALVARIEBERG (5) op het erachter gelegen kerkhof. De pastorie en de kerk zijn in neogotische stijl ontworpen door architect C.F. van Hoof, de eerste in 1901, de tweede tussen 1912 en 1915.

Omschrijving

Het complex ligt aan de Hoofdstraat van de langgerekte, voor de Langstraat typerende nederzetting en is een accent in het dorpssilhouet. Het bestaat uit de kerk met haar dubbeltorengevel, de links hiervan gelegen pastorie en het calvariekruis in de as van het achter de kerk gelegen kerkhof.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historische waarde als katholieke groep, een voorbeeld bij uitstek van de ontwikkeling van het katholicisme in Noord-Brabant. Architectuur-historisch is het van belang als vertegenwoordiger van het neogotische werk van de architect, waarbij centraliserende tendenzen en gebruik van voor die tijd moderne materialen als geglazuurde baksteen samengaan met een traditioneel neogotische vormgeving. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de grote betekenis voor het aanzien van de gehele Langstraat en als voorbeeld van de ontwikkeling van het negentiende-eeuwse kerkdorp in Zuid-Nederland. Het complex is waardevol vanwege de gaafheid van de in- en exterieurs.