513707 - Linnenfabriek Swane
Willibrorduslaan 4, 5581 GE te Waalre

LINNENFABRIEK van de familie Swane uit 1861.

De voor- of noordgevel staat aan de Willibrorduslaan.

Omschrijving

Het fabrieksgebouw, dat in twee fasen is gebouwd, heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond met de nok parallel aan de straat. Het meest westelijke deel is het oudste. Het bevat twee bouwlagen onder zadeldak tussen tuitgevels gedekt met oud Hollandse pannen.

De voorgevel met kroon- en tandlijst bevat tien traveeën met getoogde muuropeningen. Op de verdieping vierruits vensters en op de begane grond vensters met achtruits bovenlichten. De fabriek is opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het geheel is wit geverfd en voorzien van een zwarte plint.

Waardering

Het fabrieksgebouw van de linnenfabriek Swane is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de verdiepingsbouw voor de textielindustrie. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Textielfabriek Linnenfabriek

Stijl is niet vermeld.