Inleiding

Aan de westzijde van de Waalrese Markt bevindt zich het HERENHUIS met aansluitend het gebouw van de LINNENFABRIEK van J.W. Swane. Het huis dateert in eerste aanleg uit 1845, maar is rond 1900 geheel herbouwd. Het ligt aan de Marktzijde op de kop van het langgerekte oudere bedrijfsgebouw van 1861.

Waardering

Het complex van de linnenfabriek Swane is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de textielindustrie. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van woonhuis en fabrieksgebouw. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de bebouwing van het Marktplein, die in de loop van de negentiende eeuw door de bouw van grotere fabriekscomplexen een functieverandering onderging.