Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513586
Complexnummer
513585 - Boerderij-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82768/98
Kadastrale aanduiding
Slochteren S 1862
Hoofdweg 221, 9626 AE te Schildwolde

Omschrijving

Omschrijving

OLDAMBTSTER BOERDERIJ met rechts twee krimpen en links één krimp, opgetrokken in een rode baksteen op een tot de onderdorpels van de vensters reikend trasraam van gesinterde klinkers, afgezet met een rollaag. Het wolfdak dat aan de voorzijde gedekt is met een zwart geglazuurde Friese golfpan en voor de rest met andere pannen, heeft voor op de nok een gemetselde schoorsteen en achter een houten piron. Het woongedeelte wordt omlijst door een houten goot op klossen. De voorgevel (noordwest) heeft vijf H-vensters met door roeden verdeeld bovenlicht en vier zaadvensters met roedenverdeling, alle onder een gepleisterde betonnen latei met rollaag. De hoofdentree bevindt zich in de rechter zijgevel (zuidwest) en bestaat uit een paneeldeur met kijkgat en bovenlicht met roedenverdeling onder een decoratief gepleisterde latei met rollaag; voor de deur een natuurstenen stoep (twee treden) met gemetselde zijkant. Naast de entree een samengesteld venster met door roeden ingedeelde bovenlichten onder een gepleisterde latei met rollaag; eronder een driedelig keldervenster onder een rollaag. In de eerste krimp een H-venster met bovenlicht met roeden onder latei en rollaag en een driedelig venster met door roeden verdeelde bovenlichten onder een rollaag. De linker zijgevel (noordoost) heeft dubbele glasdeuren (oorspronkelijk deeldeuren) onder een getoogd bovenlicht met decoratieve roedenverdeling.

De HOOFDSCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en heeft een nieuwe bakgoot op gemetselde klossen, aan de achterzijde uitgevoerd in gele baksteen. In de achtergevel (zuidoost) bevinden zich dubbele houten staldeuren onder een getoogd bovenlicht met decoratieve roedenverdeling, een opgeklampte deur onder een getoogd bovenlicht met ijzeren roeden, hoge dubbele deeldeuren, twee getoogde ijzeren twaalfruits vensters, een roosvenster en vier getoogde ijzeren zaadvensters met decoratieve roedenverdeling. De noordoostgevel met muizetandfries in plaats van klossen, heeft negen getoogde ijzeren halfvensters met decoratieve roedenverdeling en in de krimp een H-venster met bovenlicht met roeden onder een rollaag. De zuidwestgevel heeft vijf getoogde ijzeren drieruits halfvensters, zes staande houten vensters (niet origineel) en in de tweede krimp een venster, een deur (beide niet origineel) en een w.c. venster.

Waardering

Oldambtster boerderij uit 1925 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een variant uit de jaren twintig van het in de gemeente Slochteren veel voorkomende Oldambtster type boerderij

- vanwege het materiaalgebruik en de detaillering uit de jaren twintig

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het complex

- vanwege de kenmerkende ligging aan het hoofdlint temidden van een aantal ander monumentale panden

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513585. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact
verbouwing
1939
1939
exact
interne verbouwing
verbouwing
1971
1971
exact
woonboerderij geworden, nieuwe raamkozijnen in schuur o.a.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Oldambtster boerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden