Inleiding

OLDAMBTSTER BOERDERIJ met STOOKHUT gebouwd in 1925 nadat de boerderij die er stond was afgebrand. Opdrachtgever was M. Cock van der Veen. De boerderij is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele trant met materiaalgebruik van de jaren twintig van deze eeuw. Het interieur van de boerderij is deels gewijzigd in 1939, in dat jaar is het karnhuis omgebouwd tot zitkamer, w.c. en gang. Nadat in 1971 de boerderij een woonboerderij was geworden, hebben er nog enkele veranderingen plaatsgevonden, zoals het aanbrengen van nieuwe houten kozijnen in de rechter zijgevel van de schuur omdat er slaapvertrekken in waren gebouwd en het vervangen van de deeldeuren door glasdeuren in de linker zijgevel van de schuur. Ondanks deze wijzigingen is aanzicht als geheel nauwelijks aangetast. De stookhut die aan de zuidwestkant van de boerderij staat, is eveneens in 1925 gebouwd.

Het complex is markant gelegen aan de zuidzijde van het hoofdlint te midden van enkele andere monumentale boerderijen en rentenierswoningen. Een vrij diepe voortuin met een onder andere een monumentale rode beuk en een lindeboom scheidt het complex van de Hoofdweg en een oprijlaan van de gracht die bij de ernaast gelegen boerderij hoort.

Waardering

Complex bestaande uit een Oldambtster boerderij met stookhut van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een variant uit de jaren twintig van het in de gemeente Slochteren veel voorkomende Oldambtster type boerderij

- vanwege het materiaalgebruik en de detaillering uit de jaren twintig

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie van boerderij en stookhut

- vanwege de kenmerkende ligging aan het hoofdlint temidden van een aantal ander monumentale panden.