Zoeterwoude G 100
Weipoortseweg 72, 2381 NG te Zoeterwoude

Inleiding

Omstreeks 1900 gebouwd ZOMERHUIS, links van de boerderij gesitueerd en onderdeel van het boerderijcomplex "Altijd Zorg" (beschermd onder complexnummer 512352). Het betreft een eenvoudig, in een Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouwde toevoeging aan de boerderij (monumentnummer 41055). Linksachter is een boenhok (monumentnummer 512354) met het zomerhuis verbonden. Rechtsachter tegen het pand staat een voormalig karnhuis (monumentnummer 512353).

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone en gepleisterde baksteen opgetrokken huisje onder een met geglazuurde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Ongepleisterde geveldelen met gepleisterde plint. Symmetrische voorgevel met hoeklisenen. Op de begane grond twee rechtgesloten vensters met zesruits schuiframen onder strekken met sluit- en aanzetstenen. Op de zolderverdieping een venster met keperboogvormig bovenraam, eveneens met sluit- en aanzetstenen. Dakrand met windveren. Linker zijgevel met rechts een blinde gevelpartij van schone baksteen en links van een middenliseen een gepleisterde gevelpartij met schijnvoegen, waarin een rechtgesloten venster met zesruits schuifraam. Goot rustend op houtenklampen. Achtergevel voorzien van staafankers en een tuit. Zowel op de begane grond als op de zolderverdieping een rechtgesloten venster met kruisraam onder rollaag. Deze gevel is voor een groot deel aan het oog onttrokken door het houten tussenlid van het ermee verbonden karnhuis. Grotendeels houten rechterzijgevel, door middel van een eveneens houten tussenlid met de boerderij verbonden.

Waardering

Het zomerhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als onderdeel van een voor de streek karakteristiek boerderijtype met bijbehorende opstallen. Voorts heeft het zomerhuis situationele waarde vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met de overige agrarische bebouwing aan de Weipoortseweg en heeft het ensemblewarde vanwege de functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen. Het zomerhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Zomerhuis