Inleiding

Agrarisch complex, genaamd "Altijd Zorg", bestaande uit een van oorsprong waarschijnlijk 17de eeuwse BOERDERIJ van het halletype, bestemd voor veeteelt, met een puntgevel met vlechtingen en een langgerekte, met riet gedekte kap (beschermd onder monumentnummer 41055), en vroeg-twintigste eeuwse opstallen te weten een links van de boerderij geplaatst ZOMERHUIS (beschermd onder monumentnummer 512356) met aangebouwd BOENHOK (beschermd onder monumentnummer 512354) en KARNHUIS (beschermd onder monumentnummer 512353) en een rechts van de boerderij staande, vrijstaande WAGENSCHUUR annex PAARDENSTAL (beschermd onder monumentnummer 512355).

Omschrijving

Complex van een van oorsprong waarschijnlijk 17de eeuwse halleboerderij voor veeteelt met als voorgevel een jongere puntgevel met vlechtingen en een langgerekte, met riet gedekt zadeldak. De waarschijnlijk vroeg-twintigste eeuwse opstallen zijn een links van de boerderij een er evenwijdig aan staand zomerhuis onder een met pannen gedekt zadeldak, een onder lessenaardak met golfplaat staand, aangebouwd boenhok en een karnhuis met een met pannengedekt tentdak, alsmede een rechts van de boerderij, hier loodrecht op staande, vrijstaande wagenschuur annex paardenstal, die staat onder een gebroken zadeldak met pannen.

Waardering

Agrarisch complex van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als uitdrukking van een voor de streek karakteristiek boerderijtype met bijbehorende opstallen, en vanwege de relatie met de landschappelijke ontwikkeling van Weipoort. Voorts heeft het complex situationele waarde vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met het omliggende landschap en met de overige agrarische bebouwing aan de Weipoortseweg. De boerderij heeft bovendien ensemblewaarde vanwege de functionele en visuele samenhang tussen de samenstellende complexonderdelen. Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur van de samenstellende onderdelen.