510439 - St. Lambertus
Opmeer M 987
Driestedenweg 3, 1663 BD te De Weere

Omschrijving

Symmetrisch opgezet driebeukig KERKGEBOUW met vijfzijdig koor aan de zuidwestzijde en met vierkante toren tegen de noordoostzijde van het schip. Het muurwerk is aan de buitenzijde uitgevoerd in rode baksteen, verticaal geleed door diverse reeksen van steunberen, spitsboogvormige vensteropeningen en spaarvelden. De voorzijde van de kerk (NO) wordt gedomineerd door de centraal geplaatste toren met hoge achthoekige spits die aan vier zijden is voorzien van een uurwerk. Ook het muurwerk van de toren heeft een verticale geleding, onder meer door op de hoeken geplaatste steunberen, spitsboogvensters boven de centraal geplaatste hoofdingang en op de verdieping, reeksen van spitsvormige spaarvelden en galmgaten. De toren wordt geflankeerd door lage kapellen, waarvan de linkerkapel (ZO) de doopkapel is. Deze kapellen worden op hun beurt weer geflankeerd door onder tentdak geplaatste volumes waarin zich de linker- en rechteringang bevinden.

De torenspits wordt net als het zadeldak van de kerk en de diverse dakschilden van de kappen boven nevenruimten en dakkapellen, bedekt met lei in Maasdekking.

Het schip heeft een lengte van zes traveeën. De zijbeuken hebben in elke travee een groot spitsboogvenster, de lichtbeuk heeft in elke travee een reeks van drie gekoppelde spitsboogvensters. Deze spitsboogvensters hebben ijzeren harnassen met non-figuratief glas-in-lood.

Aan de binnenzijde is het muurwerk voornamelijk uitgevoerd in witgrijze en antracietkleurige kalkzandsteen, afgewisseld met gele en rode baksteen in een horizontale geleding. De structuur van het muurwerk is echter verticaal en wordt onder meer gevormd door de arcades en de kolonnetten. De arcades hebben samengestelde pijlers waarbij in de basementen gebruik is gemaakt van een strook hardsteen en in de kapitelen van zandsteen.

Zandsteen bevindt zich ook in de kapiteelvormige overgang tussen de kolonnetten en de geboorte van de gordelbogen. Het spitse tongewelf boven het middenschip bestaat uit beschot tussen gemetselde gordelbogen. De zijschepen hebben vierdelige kruis-ribgewelven, met gewelfvelden in gele baksteen. De overspanning van de gordelbogen heeft bij de aanzet van het gewelf spanstaven. Links (ZO) van het priesterkoor bevindt zich de sacristie, met onder meer het oorspronkelijke houtwerk met briefpaneel-decoratie.

Het kerkinterieur bevat nog diverse oorspronkelijke kunstwerken zoals het hoofdaltaar en de beide altaren van de zijschepen, gepolychromeerde sculpturen, het doopvont en het kerkorgel aan de noordoostzijde onder een hoog spits gewelf in het torenlichaam bevindt zich een driezijdig houten orgelbalkon op schragen ten behoeve van het zangkoor, bereikbaar via een hardstenen wenteltrap.

Waardering

De kerk is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en situationele waarde en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het St. Lamberiuscomplex.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Basiliek