Inleiding

Kerkelijk complex, bestaande uit Rooms-katholiek KERKGEBOUW met aangebouwde PASTORIE en bij pastorie behorend TUINHEK aan de zuidoostzijde. Het longitudinale kerkgebouw - in 1907 opgetrokken naar ontwerp van Nicolaas Molenaar en gewijd aan St. Lambertus - is markant gesitueerd aan het zuidelijk einde van het lintdorp De Weere.

Complex-omschrijving.

De kerk staat aan de noordwestzijde van een T-splitsing gevormd door de Driestedenweg en de Vekenweg. De aan de zuidzijde aangebouwde pastorie is ouder dan de kerk en hoorde aanvankelijk bij een rond 1850 gebouwde waterstaatkerk, die werd gesloopt ten behoeve van de huidige kerk. Bij een brand in 1963 stortten kap en tongewelf in de kerk waardoor preekstoel en bankenplan werden verwoest. Bij herstel is het monumentale karakter van de kerk evenwel niet geschaad. Stilistisch kan de kerk worden beschouwd als een voorbeeld van baksteenarchitectuur in neo-gotische stijl. Het interieur heeft daarbij in de detaillering Berlagiaanse kenmerken.

N.B. De kosterswoning aan de nw-zijde valt buiten de complexbescherming

Waardering

Neo-gotisch St. Lamberiuscomplex van kerkgebouw met pastorie en tuinhek van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt vanwege de grote gaafheid en oorspronkelijkheid van het exterieur, de compleetheid van het oorspronkelijke interieur en de bijzondere kwaliteit van de voor de kerk vervaardigde kunstwerken. Het kerkgebouw heeft daarbij een belangrijke situationele waarde.