Brummen H 1192
Brummen H 1196
Brummen H 182
Brummen H 1043
Brummen H 1533
Bij Hammelerweg 10, 6974 BE te Leuvenheim

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg (bij Hammelerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

De landschappelijke inrichting van het terrein staat op de kadastrale minuut van 1819 ingetekend en is aan het begin van de 20ste eeuw verfraaid. De kern van de buitenplaats wordt gevormd door het hoofdgebouw dat tezamen met bijgebouwen en de voormalige moestuin is gesitueerd op een ruim, onregelmatig gevormd omwaterd terrein; de waterloop is aan de oostzijde tot een vijver vergraven. De waterlopen en vijvers worden gevoed door een gegraven toevoer vanuit het westen waarvan het waterpeil hoger ligt dan die van de belendende sloten. Vanaf de voorzijde van het huis loopt over een iets verdiept liggend gazon een doorzicht in oostwaartse richting over de vijvervormige waterpartij en een langwerpige weide met coulissenwerking; het doorzicht is bij de weg dicht geplant. In de weide staat één solitaire boom. Aan de noordzijde op de overgang van weide naar bos loopt de oorspronkelijke toegangslaan met een flauwe bocht naar het huis (aangegeven op de kadastrale minuut van 1819). De laan is bezijden de middenas van het huis gesitueerd. Aan weerszijden van de weide liggen parkbossen van loofhout, eik en beuk zonder duidelijk padenpatroon. Ten zuidoosten van het huis ligt een rechthoekig, deels ommuurd terrein: de voormalige moestuin. Met aan de noordzijde een oud restant van een gebogen rood bakstenen tuinmuur met steunberen. Aan de westzijde van het huis ligt een onregelmatig gevormde vijver die in de 19de eeuw voor de kweek van lelies werd gebruikt en om die reden 'lelievijver' wordt genoemd. Over de vijver lopen zichten over het omringende landschap aan de overzijde van de Hammelerweg met als point de vue de 19de-eeuwse jachtopzienerswoning (zie hiervoor onderdeel 6). Voor deze woning ligt een rechthoekige, door sloten omgeven, weide met afgeronde westzijde; in de weide een enkele solitaire boom (afgebeeld op kadastrale minuut 1819). Ten zuiden van het genoemde weiland ligt een klein wandelbosje met reliëf en oorspronkelijk twee gebogen paden, waarvandaan zichten op het hoofdgebouw.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, behorend tot het historische buitenplaatscomplex Huis Den Bosch is van algemeen belang:

- vanwege de landschappelijke aanleg met bossen, weides en vijvers;

- vanwege de gave situering in het omringende landschap;