Alkmaar A 5189 A2
Alkmaar A 5189 A1
Alkmaar A 5164
Kanaalkade 17, 1811 LP te Alkmaar
Kanaalkade 18, 1811 LP te Alkmaar
Koningsstraat 6, 1811 LV te Alkmaar

Inleiding

Voormalige KOLENLOODS in Art Nouveau-trant, gebouwd in 1908 naar ontwerp van de architect P.N. Leguit, in opdracht van de firma H.J. Vonk en Zoon van zijn schoonvader. De eindgevels van de loods zijn gesitueerd aan de Kanaalkade en de Koningsstraat en bevatten diverse entreepartijen. De situering was functioneel in verband met de aanvoer van de kolen over het water (Kanaalkade) en de verspreiding door de stad (Koningsstraat). Het grootste deel was bestemd voor de kolenopslag, een klein gedeelte aan de kant van de Koningsstraat tot kantoor en magazijn.

Omschrijving

De driebeukige loods heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag met een verhoogde middenpartij onder zadeldak. Boven de zijbeuken lessenaardaken en in de zijgevels van de verhoogde brede middenbeuk horizontale vensterstroken met roedenverdeling. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met horizontale sierbanden van gele baksteen. Dezelfde gele baksteen is toegepast als accenten in de strekken en bogen boven de vensters.

De eindgevels aan de straatzijde zijn beide door vier lisenen in drie traveeën verdeeld. De lisenen zijn iets boven de daklijst opgemetseld en worden afgedekt door natuurstenen dekplaten. De hoog opgetrokken brede middentravee wordt horizontaal beeïndigd door een breed met knoppen gedecoreerd fries. In het midden van het fries een rechthoekige gevelplaat met het opschrift "Anno 1908" tussen lisenen die tot boven de daklijst zijn opgemetseld en afgedekt door natuurstenen platen. De buitenste traveeën hebben een schuine beëindiging met gepleisterd keperboogmotief onder een deklijst. In de middenpartij van de gevel aan de Kanaalkade (NO) op de begane grond twee stel dubbele inrijdeuren met kleine roedenverdeling in de boven- en zijlichten onder een latei. In de buitenste travee links een dubbele inrijdeur met kleine roedenverdeling in de bovenlichten en rechts een driedubbele deur. Links bevindt zich nog een vierde ingangspartij met dubbele deur onder bovenlicht in een plat afgedekt geveldeel. Boven de deuren in de middentravee een fries waarop de tekst H.J. VONK EN ZOON was aangebracht. Boven de deuren in de middenpartij een grote getoogd samengestelde vensterpartij, die bestaat uit vier zesruits vensters aan weerszijden van een smal drieruits licht onder bovenlichten met een kleine roedenverdeling. In de opgehoogde rechter geveltravee een rechthoekige erker en daarboven een gekoppeld getoogd venster (1950). In de middentravee van de gevel aan de Koningsstraat (ZW) op de begane grond drie vensters en in de buitenste traveeën één venster. De entreepartij bevindt zich rechts in een plat afgedekt geveldeel. Op de verdieping een grote getoogde samengestelde vensterpartij, vergelijkbaar met die in de gevel aan de Kanaalkade. Het middelste gekoppelde zesruits venster wordt door twee gemetselde stijlen gescheiden van de buitenste zesruits vensters. In de bovenlichten een kleine roedenverdeling.

INTERIEUR. Inwendig is de oorspronkelijke complexe houten draagconstructie met kolommen op gemetselde poeren en spanten met hangschoorwerk uit de bouwtijd bewaard gebleven.

Waardering

De (voormalige) kolenloods uit 1908 is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van industrieel erfgoed in Art Nouveau-trant uit het begin van de 20ste-eeuw. Inwendig is de houten draagconstructie bewaard gebleven. Het pand heeft tevens situationele waarde vanwege de zeer beeldbepalende ligging in een deel van de binnenstad waar van oudsher bedrijvigheid was geconcentreerd.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Kolenloods

Leguit, P.N. ; Noord-Holland