Midwolda L 355
Huningaweg 15, 9682 PA te Oostwold

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ uit 1890 in Eclectische stijl, waarvan het VOORHUIS is opgetrokken in een doorgebakken bruine baksteen op een in blokken gepleisterd trasraam. Het schilddak, gedekt met leien (namaak?), heeft twee gemetselde schoorstenen en een kroonlijst met triglyfen. De gevels worden gesierd door gepleisterde gevelbanden en geleed door staande vensters met bovenlichten onder een segmentboog met gepleisterde sluitsteen met kopje en gepleisterde aanzetstenen, en boogtrommel met gepleisterd schelpmotief. Op de gevelhoeken gemetselde pilasters met gepleisterde accenten. De voorgevel wordt geaccentueerd door een iets doorgetrokken middenrisaliet met gepleisterde hoekpilasters met cannelures en paneeltjes, onder een steekkap met hals met gebogen fronton en rond venster, gepleisterde klauwstukken en siervazen, en smeedijzeren windwijzer.

De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (zuid) in het middenrisaliet en bestaat uit een omlijste dubbele paneeldeur met deurlichten met smeedwerk onder een halfrond bovenlicht, in een ondiepe gepleisterde rondboogportiek met een natuurstenen stoep (vier treden) en natuurstenen zijwanden. Boven de entree een gepleisterd balkon met houten balustrade met balusters, steunend op twee zich verjongende, in blokken gepleisterde zuilen met fantasiekapiteel op de gepleisterde pijlers van de twee hekken op de zijwanden van de stoep. Op het balkon komen openslaande deuren uit onder een segmentboog met decoratieve roedenverdeling; de balkondeuren bevinden zich in een portiek met gepleisterde omlijsting en sluitsteen.

Links en rechts van het middenrisaliet twee H-vensters met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en boogtrommel met gepleisterd schelpmotief en twee getoogde zaadvensters onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen.

In de oostgevel drie H-vensters met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en boogtrommel met gepleisterd schelpmotief; drie getoogde tweeruits keldervensters; drie getoogde zaadvensters onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. In de westgevel twee openslaande vensters en openslaande deuren met deurlichten onder een bovenlicht, alle met segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en boogtrommel met gepleisterd schelpmotief; twee getoogde tweeruits keldervensters; drie getoogde zaadvensters onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen.

Het SCHUURgedeelte met aan beide zijden twee krimpen, is opgetrokken in een rode baksteen onder een aangekapt schilddak met wolfeind met strakke windveren. Het dak is gedekt met een rode Hollandse pan. In de eerste krimp met kroonlijst van de oostgevel (voorzover zichtbaar) twee H-vensters en een deur met tweeruits bovenlicht. In de tweede krimp (voorzover zichtbaar) een vijftal betonvensters (niet origineel), een zestal getoogde ijzeren stalvensters met roedenverdeling en een klein venster.

In de eerste krimp van de westgevel een klein venster en dubbele houten schuurdeuren. De tweede krimp heeft (voorzover zichtbaar) een blinde gevel.

In de achtergevel (voorzover zichtbaar) twee dubbele schuifdeuren; (vernieuwde) dubbele hoge deeldeuren; een getoogd ijzeren stalvenster; vier getoogde ijzeren zaadvensters.

Waardering

Oldambtster dwarshuisboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1890

- vanwege de opvallende Eclectische elementen

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de bijschuur en de tuin

- vanwege de markante ligging in het boerderijenlint dat is aangewezen als gebied met bijzondere waarde

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij

Botjes, E. ; Groningen II