Den Dungen E 805
Hooidonk 2, 5275 HT te Den Dungen

Inleiding

Bakstenen SCHOORSTEEN, oorspronkelijk behorende bij een glazen kas die in 2006 op de historische buitenplaats Hindersteyn te Langbroek is geplaatst. De schoorsteen is gelegen op het terrein van een kwekerij en heeft geen functie meer. Het bouwwerk is opgetrokken omstreeks 1930-1940 in rationele vormen.

Omschrijving

De forse, circa 15 meter hoge schoorsteen is opgebouwd uit gemetselde radiaalstenen en heeft een iets ingesnoerde kroon met sobere baksteenornamentiek. De stookopening bevindt zich aan de westelijke zijde. Het metselwerk, dat aan de bovenzijde bijeen wordt gehouden met ijzeren banden, vertoont scheurvorming.

Waardering

De schoorsteen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de tuinbouw in Noord-Brabant, vanwege de gaafheid en vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid in het zuiden van het land.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kas(M) Met bijbehorende schoorsteen

Rationalisme