Leeuwarden G 7383
Emmakade 2, 8933 AS te Leeuwarden
Kanaalstraat 1, 8933 AL te Leeuwarden

Inleiding

HOEKPAND oorspronkelijk bevattende twee WINKELS MET BOVENWONINGEN, gebouwd in 1906 of kort daarna in de Overgangsstijl. De naam van de architect is niet bekend. In de buurt staan panden, die dezelfde hand verraden. Op de hoek was oorspronkelijk een kruidenierswinkel en aan de Kanaalstraat een melkslijter. Daarna heeft het pand diverse bestemmingen gehad, waarbij het exterieur nauwelijks gewijzigd werd maar het interieur volledig. Thans is op de begane grond een antiekhandel en de verdiepingen zijn ingericht als artsenpraktijk en voor kamerverhuur.

Omschrijving

EXTERIEUR: HOEKPAND op rechthoekige grondslag met afgesnoten hoek van twee bouwlagen plus kap met een onregelmatige travee-indeling, opgetrokken uit donkerbruine baksteen met banden en andere decoraties in oranjerode verblendsteen en belegd met ruitvormige kunstleien. De gevel aan de zijde van de Emmakade omvat drie raamvakken, twee smalle en een brede. De smalle raamvakken hebben grote schuifvensters met een ongedeelde benedenruit en twintigruits bovenlichten. De vensters op de begane grond worden naar boven afgesloten door een kunststenen latei, gevolgd door een segmentboog in verblendsteen. De vensters op de verdieping missen de latei maar hebben vlechtwerk in de segmentboogvelden. De ver uitstekende goot wordt gedragen door bewerkte houten consoles. Het brede raamvak risaleert en heeft op de begane grond een groot ongedeeld etalagevenster, gevat in een hardstenen omlijsting , voorzien van zweepslagmotieven en overspannen door een in het zicht gelaten stalen balk. De latei rust op bewerkte consoles, die de bovenhoeken van de etalageruit afsnuiten. Op de verdieping zit een breed drielichtvenster met ongedeelde benedenramen en veelruits bovenlichten, gevat onder een segmentboog. De overhoeks geplaatste ingang heeft een baksteenomlijsting. De verdieping wordt gedragen door bewerkte consoles van hardsteen. Dit gedeelte is torenachtig boven de daklijst doorgetrokken en bekroond door een licht ingesnoerd tentdak met windwijzer. Aan de zijde van de Kanaalstraat bevindt zich een iets smallere versie van de winkeltravee aan de Emmakade. Het volgende raamvak heeft rechts van een venster een rondbogig gesloten spaarveld en op de verdieping een drielichvenster. De ingangspartij naar de bovenwoning risaleert licht, is boven de daklijst doorgetrokken en besloten met kantelen. Op de begane grond zit naast een deur een klein venster, dat op de verdieping, de trap volgend herhaald wordt. De dakverdieping heeft een kleine versie van het drielichtvenster. De Ingang van de tweede winkel is gevat onder een bijna complete rondpas van verblendsteen, waarvan de deuren zijn vervangen door een raam. Op de verdieping bevinden zich drie vensters van ongelijke breedte. De bedekking van de afgeknotte schildkap is gewijzigd van leien in shingles. De schilden woren verlevendigd door kajuiten met lessenaardaken en kleine dakvensters, voorzien van heksenhoeden.

INTERIEUR: De begane grond is geheel gewijzigd. De eerste verdieping is eveneens gewijzigd en heeft verlaagde plafonds. De trap naar de tweede verdieping is een van de weinige originele interieuronderdelen.

WINKELPAND van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de levendige architectuur in de Overgangsstijl met opvallend gedetailleerde winkelpuien;

- vanwege de stedenbouwkundig markante ligging aan het begin van de Nieuwe Kanaalwijk waar het met het opvallende brugwachterspand op de andere straathoek (Kanaalstraat 2) een belangrijke visuele functie heeft, zulks nog onderstreept door de afgeschuinde hoek en het torentje.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Kruidenierswinkel