Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516676
Complexnummer
516674 - Boerderij-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82706/107
Kadastrale aanduiding
Woensdrecht E 465
Bij Oud Hinkelenoorddijk 7, 4634 PN te Woensdrecht

Omschrijving

Inleiding.

Ten noorden van het woonhuis staat een SCHUUR, daterende uit omstreeks 1860 en opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl met Eclectische motieven. De inrijpoorten zijn in de korte gevel aangebracht, hetgeen wijst op een schuur van het langsdeeltype. De nok van het dak staat haaks op de weg.

Omschrijving.

De schuur heeft een rechthoekige plattegrond en het oorspronkelijke gebint en wordt gedekt door een laag aangezet zadeldak met golfplaat.

In de westelijke gevel is van links naar rechts achtereenvolgens een tweedelige opgeklampte deur naar de koestal, geflankeerd door getoogde ijzeren vensters, een opgeklampte inrijpoort en een dito staldeur aangebracht.

De gevel heeft smeedijzeren muurankers en een achtlobbige oculus in de topgevel.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in West-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schuur.

Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek. Het geheel heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met het omliggende poldergebied dat nog de oorspronkelijke verkaveling bezit. Het is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vertegenwoordiger van een meerledige polderboerderij van het West-Brabantse type zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516674. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
met eclectische motieven