Berghem B 5120
Berghem B 3810
Burgemeester van Erpstraat 60, 5351 AX te Berghem

Inleiding

Aan de zuidzijde van de Burgemeester van Erpstraat werd omstreeks 1870 dit in oorsprong wellicht zeventiende-eeuwse WOONHUIS met koetshuis grondig verbouwd en voorzien van een nieuwe voorgevel in sobere traditionele vormen. Het pand heeft een oudere kern en ook zijn veel van de oude bouwfragmenten hergebruikt. Het voormalige koetshuis aan de rechter zijde is in 1978 grotendeels gesloopt en valt buiten de van rijkswege geldende bescherming. Dit geldt ook voor de vierkante éénlaags aanbouw aan de achterzijde en de vrijstaande grote schuur aan de achterzijde van het erf.

Omschrijving

Groot, onderkelderd pand van twee bouwlagen op een rechthoekige grondslag onder een met zwarte Hollandse pannen gedekt schilddak. Op elk van de toppen van de dakschilden staat een schoorsteen. De nok loopt evenwijdig aan de straat. Het dak is in 1978 vervangen. Het symmetrisch opgetrokken pand heeft gevels in schoon metselwerk van machinale baksteen, gemetseld in staand verband en telt vijf traveeën. De vensters en de centraal gelegen ingang zijn recht gesloten en elk overtoogd met een strekse boog. De vensters hebben zesruits schuiframen. De ramen op de begane grond hebben wisseldorpelklosjes en raamluiken. Gecementeerde plint, steekankers en cordonlijst ter hoogte van de onderdorpels van de verdiepingsvensters. De verdiepingsvensters hebben gegroefde hanenkammen aan de bovenzijde. Groot hoofdgestel met druiplijst. Het pand heeft een fraaie groen geverfde dubbele paneeldeur met naald in het midden. De deur is verder nog geornamenteerd met ijzeren hondenkoppen. Aan de achterzijde is naast de recht gesloten deur een recht gesloten vijfentwintig-ruits schuifraam geplaatst. Aan de rechter zijde van de deur bevindt zich een éénlaags aanbouw op vierkante grondslag onder een plat dak. Deze aanbouw dateert waarschijnlijk uit het einde van de jaren dertig van de twintigste eeuw. De linker zijgevel heeft asymmetrisch geplaatste en in grootte verschillende, recht gesloten, vensters met raamluiken en roedenverdeling. Eveneens is er een betralied keldervenster aangebracht. Boven de vensters zijn steekankers geplaatst. De rechter zijgevel is wat betreft de vensters identiek gedetailleerd aan de voorgevel. Het verdiepingsvenster is vernieuwd. Het grootste gedeelte van deze zijgevel is aan het zicht onttrokken door een éénlaags aanbouw op rechthoekige grondslag onder een met zwarte Hollandse pannen gedekt zadeldak met schild in de kil. Topgevel beschoten met verticaal geplaatste houten planken. Deze aanbouw die vroeger diende tot koetshuis heeft diverse poorten, zowel recht gesloten als met een rondboog. Op de voorgevel na is deze aanbouw in 1978 volledig gesloopt en valt dan ook buiten de van rijkswege geldende bescherming. Aan de achterzijde van het pand bevindt zich nog een, blijkens een gevelsteentje uit 1876 daterend, een hoog éénlaags stalgebouw onder een met Hollandse pannen gedekt dak. Het stalgebouw is met name intern sterk gewijzigd en valt buiten de van rijkswege geldende bescherming. Het oudste gedeelte van het pand wordt gevormd door de aan de linker zijde van de gang gelegen dubbele kelder, elk deel met een tongewelf. Intern wordt de woning op de begane grond gedeeld door een brede gang met marmeren tegels. Het meeste hang- en sluitwerk is nog in originele staat. Tevens zijn er enkele vertrekken met geornamenteerde stucplafonds. Aan de achterzijde bevindt zich de oorspronkelijke betegelde keuken met dubbel rookkanaal. Verder een bedstede en enkele ingebouwde kasten. Vrijwel alle vertrekken hebben nog de enkelvoudige balklaag die de eikenm vloerplanken draagt; deze dateert waarschijnlijk uit de achttiende eeuw. Op zolder bevindt zich een sporenkap met schaargebinten waarin grote delen waarschijnlijk nog zeventiende-eeuwse zijn. Veelal eiken balken met gehakte telmerken. De borstwering bevindt zich ruim boven de zolderbalklaag.

Waardering

Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur. Het heeft tevens betekenis voor de bouwhistorie door de gecompliceerde bouwgeschiedenis. Het pand is van belang wegens de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Oorspronkelijk waarschijnlijk ouder

Traditioneel-inheemse tuinstijl