Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516502
Complexnummer
516496 - Stelling van Kornwerderzand
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82700/60
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Makkum D 1140
Kornwerderzand, Afsluitdijk

Omschrijving

Omschrijving

De kanonKAZEMAT VI uit 1933 ligt ter hoogte van de schutsluizen en in de as van de dijk van de Friese kust tot Kornwerderzand. De kazemat met een afmeting van ca. 10 x 26 m had twee kanon-opstellingen en was volledig onderkelderd. De twee schietgaten bevinden zich links en rechts in de oostwand. Centraal is de trechtervormige observatiesleuf. Alleen de noord-zijde is aangeaard. De westzijde is de keelzijde met twee ingangen en centraal twee buitentoiletten.

Bij de schietgaten is pantserstaal aangebracht ter compensatie van de geringe betondikte die noodzakelijk was om, in verband met veiligheid, de kanonloop buiten de kazemat te laten steken.

INTERIEUR: op de begane grond van de kazemat bevinden zich twee kanonkamers, een manschappenverblijf, twee opstelruimtes voor de veld-affuit, een commandopost en een observatiepost. De kelder bevat twee onderofficierenvertrekken, een manschappenverblijf, drie munitiekamers, twee regenwaterputten en twee toiletten. Verder zijn de zware stalen toegangshekken, de zware stalen binnendeuren, het buizensysteem voor de interne communicatie, de inwendige schietgaten met luik en het verlichtingssysteem origineel. De twee buitentoiletten zijn dicht gemetseld.

Waardering

Kazemat VI uit de Stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied;

- vanwege de gaafheid van het object.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516496. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kanonkazemat

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing