516496 - Stelling van Kornwerderzand
Kornwerderzand, Afsluitdijk

Omschrijving

De mitrailleurKAZEMAT IV, die dienst deed als commandopost, heeft een afmeting van 11 x 26 m. De kazemat, die gereed was in 1932, is aan de noordzijde grotendeels aangeaard met uitzondering van de plaats waar zich het trechtervormige, getrapte en van een vertanding met spoorstaven voorziene schietgat bevindt. De camouflage schildering in gele, groene en witte vlakken met dikke zwarte contourlijnen zijn in ere hersteld. Het schietgat is afsluitbaar d.m.v. twee pantserstalen luiken die op rollen met lagers schuiven. Aan de keelzijde, de westzijde, zijn twee ingangen en twee buitentoiletten gesitueerd.

De kazemat bevat een observatiepost met een gietijzeren observatiekoepel in het dak, commandopost, telefooncentrale, onderofficieren vertrek, manschappenverblijf, mitrailleurkamer en twee binnentoiletten. De zware stalen toegangshekken, de zware stalen binnendeuren, het buizensysteem t.b.v interne communicatie, de inwendige afsluitbare schietluiken en het verlichtingssyteem zijn alle origineel.

Tegenwoordig is de kazemat ingericht als museum.

Waardering

Kazemat IV uit de Stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het object.