516204 - Woningcomplex
Onstwedde N 5361
Oranjestraat 19, 9503 KG te Stadskanaal

Omschrijving

DUBBELE ARBEIDERSWONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rood gesinterde klinkers, afgezet met een rollaag. Het schilddak, gedekt met een rode verbeterde Hollandse pan, heeft een overstek met rechthoekige goot, een gemetselde schoorsteen op de nok en een platte dakkapel met een dubbel venster aan voor- en achterzijde. In de voor- en achtergevel twee liggende vensters met zijlicht (vernieuwd). In de achtergevel tevens twee kleine, smalle wc-vensters (vernieuwd). De entree bevindt zich in de zijgevels voormalig (nr. 17 aan de noordwestzijde en nr. 19 aan de zuidoostzijde) en bestaat uit een vernieuwde deur met gemetselde stoep. In beide zijgevels een liggend venster met zijlicht (oorspronkelijk in de gevel een dubbel en een enkel vierruits venster, en een keldervenster). Op beide hoeken van de zijgevels met de achtergevel een platte aanbouw (niet origineel, 1967).

Dubbele arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een woningwetwoning uit 1938

- vanwege het voor die tijd typische sobere materiaalgebruik zonder decoratieve elementen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere woningen in de straat

- vanwege de ligging in het als gebied met bijzondere stedenbouwkundige waarden aangemerkte Parkwijk.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)