Alblasserdam D 740
Kortland 49, 2954 LC te Alblasserdam

Omschrijving complexonderdeel 2

De APPELSCHUUR is een smal en hoog pandje dat twee bouwlagen telt. Het is opgetrokken in gele ijsselsteen (kruisverband) onder een met gesmoorde en rode Hollandse pannen gedekt, iets overkragend zadeldak.

Voorgevel (oost) met op de begane grond, centraal geplaatst een entree binnen een houten geprofileerde omlijsting. Op de verdieping twee vierruits vensters.

Ter plaatse van de zolder verdieping eveneens een vierruits venster. De noordelijke zijgevel is nagenoeg blind, ter plaatse van de beide verdiepingen zijn staafankers bevestigd. De zuidelijke zijgevel heeft op de begane grond drie vensters met luiken onder strekkenbogen van anderhalve steen. Op de verdieping een klein vierruits venster. In de achtergevel (west) is op de begane grond een venster met luiken onder een strekkenboog van anderhalve steen geplaatst. Daarboven een vierruits venster. De zolderverdieping heeft een luik met hijsbalk, geflankeerd door vierruits vensters.

Waardering

Appelschuur behorend bij huis "Souburg", is van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een appelschuur annex wagenschuur die tevens als dienstwoning in gebruik was. Daarnaast vanwege de ensemblewaarde.

De appelschuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in eenvoudige Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl opgetrokken appelschuur. Het pand is in redelijke mate gaaf.

De appelschuur maakt deel uit van het complex "Souburg" en is beeldbepalend gelegen aan de Alblas in het buitengebied van Alblasserdam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Appelschuur
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)