Wierden Q 1233
Oude Tolweg 3, 7642 LK te Wierden

Inleiding

LANDHUIS Ebina (de Vrijthof) is gebouwd in 1925 in opdracht van W.A. van Wulfften Palthe naar ontwerp van de architect M.H. Krabshuis en vertoont kenmerken van de Engelse landhuisstijl. Het huis ligt in een tuinaanleg met vijver die voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

Landhuis met aangebouwde garage op rechthoekige plattegrond opgetrokken in bruine machinale baksteen onder met rietgedekte overstekende zadeldaken met wolfeinden.

Midden in de twee dakschilden een gemetselde schoorsteen onder een tentdakje. Het huis staat op een hoog trasraam van donkere baksteen.

In de voorgevel (N) een centrale entree in een gemetseld portiek onder een rieten steekkap, gedragen door een bewerkte balk op consoles. Aan weerszijden een dubbel draairaam met glas-in-lood. Op de verdieping centraal een dubbel achtruits draaivenster geflankeerd door dito zesruits vensters. Links van de voorgevel het tussenlid met bijkeuken naar de garage met een serie liggende zesruits vensters.

De garage heeft een rieten schilddak en een brede dubbele deur.

Tegen de achtergevel van het huis een balkon met gemetselde balustrade over de volle breedte van de gevel. Op de begane grond twee dubbele zesruits terrasdeuren, op de verdieping twee zesruits balkondeuren. In het wolfeind een dakkapel.

De rechter zijgevel (W) heeft een centrale risaliet met in het dakschild een balkon onder een steekkap rustend op bakstenen kolommen.

Rechts van het risaliet een in de oorlog gebouwde houtopslagplaats.

Het interieur bevindt zich grotendeels in oorspronkelijke staat. De ornamentering bestaat uit houten lambrizeringen, schouwpartijen en gedecoreerde plafonds.

Landhuis Ebina van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als residentie van een voor de streek belangrijke fabrikantenfamilie