Houten L 128
Bij Wickenburghseweg 19, 3997 MT te 't Goy

Omschrijving complexonderdeel 2

Sinds de Middeleeuwen bezat 'Wickenburgh' het adellijk recht om duiven te mogelijk. Op een kleine landtong langs de vijver bevindt zich een zestiende- eeuwse DUIVENTOREN op ronde plattegrond onder een uitzwenkend, met zink bekleedde, achthoekige spits met windvaan als bekroning, waarop het jaartal 1675 staat. In de spits is een klein dakerkertje gezet met vijf duivengaten. De torenschacht is boven de gecementeerde plint opgetrokken uit baksteen van diverse formaten. Restauratiesporen dateren van 1675 en 1755. In het laatst genoemde jaar werd de met leien bedekte spits vervangen door de huidige. Aan de zuidoostzijde bevindt zich direct boven de plint een getoogd houten deurtje, dat via een houten trap te bereiken is.

Waardering

De duiventoren is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam en gaaf voorbeeld van een 16de-eeuwse duiventoren, herinnerend aan het middeleeuws adellijk recht dat 'Wickenburgh bezat om duiven te mogen houden. Het heeft tevens ensemblewaarde als ruimtelijke en functioneel onderdeel op het landgoed Wickenburgh, dat beeldbepalend is gelegen aan de vijver in het park.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Duivenhok(L) Duiventoren

vervanging spits