Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510732
Complexnummer
510731 - Begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82766/191
Kadastrale aanduiding
Deventer B 6075
Diepenveenseweg 80, 7413 AS te Deventer

Omschrijving

Omschrijving

Aula en opzienerswoning in baksteen opgetrokken over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder met bouletpannen gedekte zadeldaken. Op de kruising van de nokken een houten dakruiter met klokkenstoel onder een met zink bekleed spits tentdak. Geaccentueerde aanzet- en sluitstenen. Nissen met ornamenten in gietijzer, symbolen van de vergankelijkheid van het leven: slang, vlinder, zandloper, schedel en zeis. Geveltoppen met decoratief metselwerk. De kopgevel op het zuiden heeft een dubbele glasdeur onder een ezelsrugboog. In de geveltop een drielichtvenster. Het gebouw bevindt zich aan de rechterzijde van de oorspronkelijke ingang en stamt in eerste opzet uit de aanlegtijd van de begraafplaats. De huidige situatie is het resultaat van een verbouwing in 1875 van de oorspronkelijke, (houten) opzienerswoning met lijkenkamer, waarbij de gietijzeren ornamenten gespaard zijn gebleven. Nu (1998) in gebruik als woning.

Waardering

Aula en opzienerswoning van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - vanwege de opmerkelijke architectonische detaillering - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex - vanwege de gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510731. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1894
1894
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden