Bij Schoolstraat 47, 1719 AT te Aartswoud

BIJGEBOUW aan de westzijde van de voormalige pastorie met aanbouw aan de noordwesthoek.

NB: de aanbouw valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Bijgebouw op rechthoekige oost-west gerichte plattegrond bestaande uit één bouwlaag onder overstekend zadeldak, bedekt met een zwarte Hollandse pan. Het zadeldak heeft aan de noord- en zuidzijde rijk bewerkte houten schoren. Aan de oost- en westzijde is de kap voorzien van gesneden windveren. Aan alle zijden zijn de schieters van de ankers zichtbaar. Het muurwerk van het bijgebouw is opgebouwd uit rode baksteen en houten muurstijlen.

De voorzijde (O) heeft in het midden een spitsvormig drielichtsvenster, met Y-vormig profiel in hout.

De linkerzijde (Z) heeft in het midden een deuropening met houten kozijn en houten deur.

De rechterzijde (N) heeft links een deuropening onder een latei. De deuropening is voorzien van twee openslaande houten deuren. Aan de rechterzijde van de noordzijde bevindt zich de in de inleiding al genoemde aanbouw.

De achterzijde (W) heeft in het midden een groot staand rechthoekig venster met een zesruitsroedenverdeling.

Waardering

Het bijgebouw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven complex (zie complexwaardering).

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Groen, G. ; Noord-Holland