Zeist L 124
Zeist L 123
Lageweg 39, 3703 CA te Zeist
Lageweg 43, 3703 CA te Zeist
Lageweg 37, 3703 CA te Zeist
Lageweg 35, 3703 CA te Zeist

Inleiding

Gebouw, opgetrokken in 1883 tegen een ouder bouwdeel, oorspronkelijk fungerend als smederij van L.W.R. Schütz, later als fabriek van stalen ramen van de Broedergemeente te Zeist (tot 1952). Het pand vormde een onderdeel van de industrie en nijverheid die door de Broedergemeente werd ontwikkeld. Aan de afwerking te zien heeft links een pand tegen de smederij gestaan. Rechts, op het huidige parkeerterrein, bevonden zich pakhuizen.

Omschrijving

Een evenwijdig aan de Lageweg gelegen SMEDERIJ op een rechthoekige plattegrond van anderhalve bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg, dat gedekt is met gesmoorde Hollandse pannen. In de dakschilden bevinden zich twee kleine gietijzeren dakramen. Het voorste gedeelte van de fabriek is opgetrokken in kruisverband, het oudste, achterste deel is bepleisterd.

De voorgevel of noordgevel bevat drie rondboogvensters met ijzeren roedenverdeling. De kozijnen worden omlijst door gemetselde geprofileerde rondboogstrekken die met pilasters aan elkaar zijn gekoppeld. Een gemetselde profiellijst scheidt de eerste bouwlaag van de topgevel. De topgevel heeft een verdiept liggend spaarveld en bevat in het midden een rondboogvenster met een stalen kozijn. Boven het kozijn is een geprofileerde rondboogvormige strek gemetseld. De gevelbeëindiging kenmerkt zich door een tuit met twee trappen die door natuurstenen platen afgedekt zijn.

De linkerzijgevel van het pand is blind. De rechterzijgevel bevat drie rondboogvensters en een (niet meer authentieke) dubbele openslaande houten deur met als bovenlicht vier gekoppelde vensters. Het achter het fabriekje gelegen ouder bouwdeel heeft een lagere goothoogte. In de rechterzijgevel is een dubbele houten deur gezet. Ter hoogte van de halve verdieping bevindt zich een dakerker onderlessenaarsdak waarin een transportluik dat het dakschild deels doorbreekt. In de gevel zijn drie muurankers aangebracht. De achtergevel bevat enkel in de halve verdieping een drielichtsvenster met roedenverdeling. Ook aan deze zijde zijn muurankers aangebracht.

Waardering

Het pand, daterend uit omstreeks 1870, is van cultuurhistorisch belang vanwege de oorspronkelijke functie als smederij en fabriekje van stalen ramen, deel uitmakend van de Broedergemeente.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie IJzerfabriek FABRIKANT VAN STALEN RAMEN