Bij Meppelerstraatweg 19, 8022 AE te Zwolle

Omschrijving

De SMEDERIJ is opgetrokken in gele baksteen boven een hoge plint van donkergrijze baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antracietgrijze Hollandse pannen met een overstekende goot.

De rechtgesloten vensters en deuropeningen zijn geplaatst onder hoge strekken. In de zuidelijke eindgevel en de westelijke langsgevel zijn enkele opgeklampte deuren geplaatst, in de oostelijke langsgevel een dubbele opgeklampte deur. In de eindgevels en in de oostelijke langsgevel verder verschillende formaten vensters met een kleine roedenverdeling.

De smederij is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere gebouwen van het kazerne-complex

- de Expressionistische bouwstijl met elementen uit de Amsterdamse School en de architectuur van Dudok

- vanwege de gaafheid van het exterieur

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Smederij bij Marechausseekazerne