Sluis I 158
Kaai 32, 4524 CK te Sluis

Inleiding

Douanekantoor, gebouwd rond 1900 in overgangsarchitectuur en gelegen aan de kop van het Kanaal van Brugge naar Sluis.

Omschrijving

Douanekantoor op rechthoekige plattegrond met uitbouwen aan de achterzijde, opgetrokken in rode baksteen en één bouwlaag en een kap hoog. Banden in metselwerk zijn geaccentueerd door rood geverfde voegen.

De voorgevel aan de Kaai bevat geheel links en geheel rechts een sobere houten deur met bovenlicht met roedeverdeling en daartussenin drie stel houten vensters met roedeverdeling in de bovenramen en in het middelste raam twee middenstijlen. Het overkragende dak met mastgoot wordt ondersteund door een houten schoorconstructie.

De westelijke kopgevel is voorzien van enkele kleine ramen met roedeverdeling en een overkragend dak met mastgoot, ondersteund door een houten schoorconstructie.

De achtergevel bevat uitbouwen onder een aankapping, voorzien van bakgoten op de muur, deur met bovenlicht en diverse houten vensters.

De oostelijke gevel is een puntgevel.

Het zadeldak heeft aan de westzijde een schild en is deels gedekt met rode leipannen en deels met grijs-zwarte tuile du nord. Op de nok een bakstenen schoorsteen met siermetselwerk en twee kleine zadeldak-afsluitingen.

Douanekantoor van typologische waarde van waarde vanwege zeldzaamheid en gaafheid.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Douanekantoor