Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507336
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/24
Kadastrale aanduiding
Vledder H 344
Majoor van Swietenlaan 2, 8382 CG te Frederiksoord

Omschrijving

Inleiding

Gebouwd rond 1910-1915 als dokterswoning in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid naar ontwerp van R. van der Woerd Hzn. uit Enschede. Het in Art Nouveau stijl gebouwde pand is karakteristiek voor het voorzieningenniveau binnen de Maatschappij. Het pand heeft inmiddels een uitbreiding gekregen in de vorm van een ondergeschikte platte aanbouw. De bescherming richt zich op het oorspronkelijke hoofdgebouw.

Omschrijving

Dokterswoning gebouwd op onregelmatige plattegrond en gedekt door een samengestelde kap met Tuile du Nord; pirons; dakkapel in voorste en linker dakschild (waarbij de zijkanten zijn bekleed met geglazuurde leipannen); uitkragende en eenvoudig geprofileerde goot op klossen; rechthoekige gietijzeren hemelwaterafvoeren. Gevelopbouw met plint; pleisterwerk; vensters met geprofileerde onderdorpels en kleine roedeverdeling in de bovenlichten; lateien met daarboven segmentboogvormig siermetselwerk in geglazuurde steen. De gevelvlakken van de afgeknotte topgevels zijn voorzien van verticale gerabatte houten betimmering waarin opgenomen een zoldervenster. Voorgevel met rechts een drievoudig samengesteld venster; midden een diepliggend portaal met hardstenen stoep en deur met zij- en bovenlichten; links een uitspringend erker met daarboven een gootlijst en een eenvoudig houten hekwerk voor het balkon. Het balkon is betreedbaar via schuifdeuren onder een breed bovenlicht. De rechterzijgevel bevat eveneens gekoppelde vensters, een portiek met hardstenen stoep en een deur met bovenlicht. Verdieping met twee gekoppelde vensters. Aan de rechterkant een uitspringend gedeelte onder plat waarin onder meer een deur met bovenlicht. De linkerzijgevel bevat enkele gekoppelde vensters op beide bouwlagen. De achtergevel bevat onder meer een serre op gemetselde basis en links daarvan een platte aanbouw waarin ondermeer een gekoppeld keldervenster met diefijzers. De afgeknotte topgevel boven de serre heeft onder meer twee gekoppelde vensters; links daarvan een platte aanbouw (mogelijk trappenhuis).

Waardering

Dokterswoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de Maatschappij van Weldadigheid en het daarbij behorende hoge voorzieningenniveau, de vormgeving en de ligging in een uitzonderlijk waardevol dorpsgezicht.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1915
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Woerd Hzn, R. van der ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur