Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507333
Complexnummer
507331 - Hoeve Prinses Marianne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/28
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Vledder H 2421
Bij Koningin Wilhelminalaan 33, 8384 GG te Wilhelminaoord

Omschrijving

Inleiding

Gebouwd rond 1865 als hooischuur in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. De Maatschappij had in dat jaar een boerderij ontworpen en gebouwd waarbij aan beide kanten van de schuur een dergelijke schuur stond. Het toenmalige bedrijf was als modelboerderij opgezet en was kenmerkend voor de ommezwaai naar een grootschaliger bedrijfsvoering. Rond 1910 is de boerderij door brand verwoest en kwam de huidige boerderij tot stand; de hooischuur is behouden gebleven.

Omschrijving

Een zeskantige houten hooischuur op een gemetselde basis en gedekt door een zeskantig rieten tentdak met onderlangs een geschulpte windveer en bewerkte voetstukken van de sporen. De opbouw wordt bepaald door zes aan de bovenzijde geschoorde houten hoekstijlen met daartussen iets dunnere stijlen die allen onderling verbonden zijn door horizontale balken en enig windverband. Aan de buitenzijde bekleed met voornamelijk verticale houten delen.

Waardering

Hooischuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling binnen de Maatschappij van Weldadigheid, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol gebied. Uniek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507331. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooischuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1864
1864
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Maatschappij van Weldadigheid ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur