Maastricht A 3092
Helmstraat 16, 6211 TA te Maastricht
Helmstraat 16 D/1, 6211 TA te Maastricht
Helmstraat 16 A, 6211 TA te Maastricht
Helmstraat 16 B, 6211 TA te Maastricht
Helmstraat 16 C, 6211 TA te Maastricht

Inleiding

Voormalig CAFÉ-RESTAURANT Dominicain, met WINKEL en BOVENWONINGEN, 1928-1929. Gebouwd in de trant van de Delftse School, in opdracht van de N.V. Brouwerij D'Oranjeboom te Rotterdam, naar een ontwerp van het architectenbureau Granpré Molière, Verhagen en Kok te Rotterdam. Gesitueerd op de hoek van Vrijthof en Helmstraat, gebouwd op de plattegrond van een opo deze locatie afgebroken pand.

Kleine interne verbouwingen vonden plaats in 1929 (het winkelhuis) en 1933 (kelderruimte, architect C.H. Nolet). In 1941 werd de gevel aan de Vrijthof voorzien van een terrasluifel, ontworpen door het architectenbureau Granpré Molière, Verhagen en Kok te Rotterdam.

Omschrijving

Hoekpand met souterrainverdieping, drie bouwlagen en zolders op een smalle, onregelmatig gevormde plattegrond, gesitueerd in lengterichting ten opzichte van de Helmstraat. Het geheel wordt gedekt door zadeldaken - deels verzonken achter kopgevels - met grijze, oud-Hollands vernieuwde pannen, luifelgoten op consoles, dakkapel. Het bouwwerk is geheel opgetrokken in baksteen, voorzien van een hardstenen plintbeplating en hardstenen dorpels.

Het voormalige café-restaurant Dominicain is onregelmatig opgebouwd en telt een drietal volumes die met hun gevelhoogte de helling van de Helmstraat in de richting van het Vrijthof accentueren. Het volume aan het Vrijthof staat dwars op de bouwdelen aan de Helmstraat. Een grote, afgeschuinde erker over twee bouwlagen met balkon en twee vensterassen zorgt voor de architectonische verbinding tussen de gevels aan de Helmstraat en het Vrijthof.

Onregelmatig ingedeelde lijstgevels, die aan de Helmstraat als volgt zijn samengesteld: na de dubbele hoekerker volgt een entreeportaal met hardstenen sierlijst, waarboven een hardstenen kozijn met balkondeuren en balustrade op licht risalerende vloer. Deze as wordt bekroond door een kleine tuitgevel, waarvan de schouderstukken zijn voorzien van enkele hardstenen beplatingen. Na een gevelvlak met respectievelijk vier vensterassen in de eerste en tweede laag en drie assen in de derde laag, volgt wederom een gevelvlak van één travee dat uitloopt in een tuitgeveltje. Hierin bevindt zich eveneens een ingangsportaal. De tuitgevel heeft een bescheiden ornamentering. De gevel aan de Helmstraat wordt beëindigd door een bouwvolume van geringere hoogte, voorzien van tweemaal vier vensterassen en een hoog onder de luifelgoot ingezette vensterreeks.

De gevel aan het Vrijthof heeft vier vensterassen in de tweede en derde bouwlaag. Onder de aangebouwde terrasluifel gaan drie aanzienlijke terrasdeuren met glas-in-lood bovenlichten schuil.

Het geheel kenmerkt zich door een zeer sobere baksteenornamentering.

Rechthoekige houten vensters met kalf en glas-in-lood bovenlichten. In de derde bouwlaag diverse afwijkende kozijnvormen: rechthoekige houten T-vensters, rechthoekige houten kruiskozijnen, rechthoekige verticaal gelede houten vensters.

Waardering

Het voormalige café-restaurant Dominicain is vanwege de bouwstijl van belang voor de geschiedenis van de architectuur, is van bijzonder belang vanwege de betrokkenheid van het architectenbureau Granpré Molière, Verhagen en Kok, beschikt over hoogwaardige esthetische kwaliteiten en kenmerkt zich door een stijlgebonden toepassing van bouwmaterialen en ornamentering. Het pand is gesitueerd in het beschermde stadsgezicht Maastricht, is vanwege deze situering verbonden met de ontwikkeling van de binnenstad en van belang voor het aanzien van de stad. De architectonische kwaliteiten van het pand zijn in redelijke tot hoge mate bewaard gebleven. Het gebouw is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien beschikt het vml. café-restaurant Dominicain in regionaal opzicht over een zeer hoge mate van architectonische zeldzaamheid.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) met bovenwoningen
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café-restaurant 1e verdieping: kantoor/bedrijf