Ubbergen A 704
Ubbergen A 1204
Ubbergen A 1207
Ubbergen A 1205
Thilman Werenbertszstraat 17 a, 6574 AM te Ubbergen
Rijksstraatweg 24, 6574 AD te Ubbergen

Omschrijving

Monumentaal opgezet landhuis, ten dele daterend uit het derde kwart van de 19e eeuw, na 1916 in de huidige vorm gebracht en uitgebreid in opdracht van de Duitse bankier Alfred Hethey. Het gepleisterde rechthoekige complex heeft een vleugel aan de Rijksstraatweg, vermoedelijk uit het derde kwart 19e eeuw, met een verdieping en een door Toscaanse en Ionische muurzuiltjes gelede gevel in vormen, ontleend aan de Franse renaissance. Op deze vleugel een met leien gedekt schilddak met door frontons bekroonde en van wangstukken voorziene dakkapellen en oeil-de-boeufs. Voorgevel met door pilasters versierde en van een portiek met balustrade voorziene middenrisaliet. Op de linker hoek een veelhoekig torenvormig paviljoen, met achthoekige, door inzwenkende daken onderbroken bekroning in vormen die een datering omstreeks 1916 aannemelijk maken. Inwendig o.a. een zaal met betimmering en plafond met beschildering, hal met trap en 17e eeuwse schoorsteenmantel en op de verdieping kamers en gangen met betimmeringen, alles in op de renaissance geïnspireerde vormen en waarschijnlijk daterend van de verbouwing omstreeks 1916. Het pand is gebouwd op een perceel, bestaande uit een heuvel, die deel uitmaakt van een parkaanleg, en een plateau, waarop een siertuin. De overgang tussen deze beide delen wordt gevormd door een aanleg met trappen, bordessen en terrassen in neobarokke trant. Hek met inrijpoort aan de straatweg in voor het tweede decennium van de 20e eeuw karakteristieke vormen. Aan de overzijde van de straatweg een overtuin met hek.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek