Sint Maartensdijk N 2478
Markt 3, 4695 CE te Sint-Maartensdijk

Omschrijving

Raadhuis, bestaande uit drie aan de Markt gelegen, aan elkaar gekoppelde panden. Het oorspronkelijke raadhuis kwam in oorsprong waarschijnlijk tot stand in 1586-1587 en betrof het middelste gebouw. Het werd in 1628 voorzien van een nieuwe, getrapte middentopgevel. In de 18e eeuw werd het raadhuis verbouwd en de topgevel verwijderd. Bij een ingrijpende restauratie c.q. reconstructie in 1962-1964 is de getrapte topgevel teruggebracht. De gevel is versierd met gebeeldhouwde wapenstenen en maskers. Toen in 1971 het raadhuis het bestuurscentrum werd van Tholen, zijn de buurpanden bij het oude raadhuis getrokken. Het betreft links het in oorsprong laatgotische woonhuis (ca 1560) met waterlijst en schuifvensters, dat in 1962-1964 ingrijpend is gerestaureerd en een symmetrische gevelindeling kreeg. Rechts bevindt zich het woonhuis dat tussen 1875 en 1955 als bewaarschool in gebruik was. Dit huis heeft op de begane grond een voordeur met rijk gesneden bovenlicht en een kroonlijst op gesneden consoles. Het bovenlicht is bij de restauratie in 1962-1964 aangebracht. Naast de voordeur drie Empirevenster met gesneden middenstijl. Op de verdieping bevinden zich drie 9-ruits schuifvensters. De gootlijst is voorzien van rijk gesneden consoles.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl