Omschrijving van het complex

Historisch BOERDERIJ-COMPLEX "ZUIDPOOL", bestaande uit BOERDERIJ "ZUIDPOOL", een SLINGERTUIN aan de oost- en zuidzijde van de boerderij en een U-vormige GRACHT om de slingertuin. Het historische boerderij-complex ligt buiten de bebouwde kom temidden van weids agrarisch landschap en heeft de slingertuin deels aan de zuidzijde, tussen het woongedeelte van de boerderij en de Streeksterweg, deels aan de oostzijde.

Waardering van het complex

Het historische BOERDERIJ-COMPLEX "ZUIDPOOL" bestaande uit boerderij "Zuidpool", een slingertuin aan de oost- en zuidzijde van boerderij "Zuidpool" en een U-vormige gracht om de slingertuin vertegenwoordigt het algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de zeldzaamheid;

- de betekenis voor architectuurgeschiedenis, bouwhistorie en geschiedenis van de tuin- en landschapskunst;

- de gaafheid van de drie-eenheid bestaande uit gracht, groenaanleg en opstal in zowel chronologische als ontwerpkunstige zin;

- de historische ervarings- en belevingswaarden die in het historische complex besloten liggen;

- de markante ligging in het landschap.