Complexomschrijving

Authentiek in de Polder Sluipwijk, ten zuiden van de 's-Gravenkoopsche Dijk gesitueerd BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een BOERDERIJ (1) van het hallehuistype en een ERF (2). De op het erf gelegen boerderij is bereikbaar door een hek bij de openbare weg en via de authentieke, onverharde toegangsweg. Het complex is omgeven door water en kent een geschiedenis die zeker teruggaat tot in de vroege 17de eeuw. Op een kaart van 1609 (landmeter A. de Bruyn) is een boerderij op de betreffende plaats te zien.

N.B. Op het erf nabij de boerderij bevinden zich een houten toegangshek van recente datum en een vrijstaande hooiberg, na een brand in 1985 vernieuwd in een van de eerdere hooiberg afwijkende vorm (thans drie, eerder vier roeden en gewijzigde kap), die weliswaar wel op dezelfde plaats stond. Deze onderdelen vallen niet onder de bescherming. Hetzelfde geldt voor de beide paardestallen, waarvan de ene parallel aan de boerderij ligt en de ander dwars daarachter. Het betreft respectievelijk een voormalige varkensstal en een voormalige koeienstal.

Het BOERDERIJCOMPLEX is van algemeen belang

- vanwege de cultuurhistorische waarde

- vanwege de ouderdom en historische gelaagdheid van het complex

- als voorbeeld van een gaaf gesitueerd boerderijcomplex in het Reeuwijkse poldergebied met een oorspronkelijke erfindeling en toegangsweg