Omschrijving complex: (Hoarnsestreek 3, Wijnaldum)

COMPLEX HISTORISCHE BUITENPLAATS ROPTASTATE. De historische buitenplaats Roptastate, waarvan de oorsprong als stins vermoedelijk tot de 16de eeuw teruggaat, is gesitueerd op één van de langwerpige agrarische kavels, die het landschapsbeeld ten noordwesten van Wijnaldum bepalen. De buitenplaats wordt aan de smalle NW-zijde door de Hoarnestreek, aan de NO-zijde door de Roptavaart, aan de ZW-zijde door het kadastrale perceel Harlingen F 655 en aan de ZO-zijde door het kadastrale perceel Harlingen F657 begrenst. De historische buitenplaats, die als buitenplaats vermoedelijk uit het begin van de 19de eeuw dateert, is zeer besloten van aanleg: het beeld van de aan de smalle NW-grens (Hoarnestreek) gelegen oprit wordt bepaald door de grote en in gele baksteen opgetrokken stal uit 1870, die overkapt wordt door een ruim rieten wolfdak. De stal is met het hoofdhuis verbonden door een smalle hals waardoor het geheel zich voordoet als een Friese kop-hals-rompboerderij. Aanvankelijk nam het boerenbedrijf een belangrijke plaats in. Het classicistische witgepleisterde hoofdhuis werd vermoedelijk omstreeks 1832 gebouwd door Jan Sikkes Ysenbeek, die het jaar ervoor in het huwelijk trad met Geertje Oosterbaan: beiden behoorden zij tot aanzienlijke Harlinger koopmansgeslachten. In dezelfde tijd werd door de bekende architect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) op de smalle lange kavel achter het huis een naar buiten toe besloten park in landschapsstijl aangelegd, waarvan de door geaccidenteerde heuvelpartijen omgeven lange slingerende waterpartij het hoofdmotief vormt. De aanleg eindigt bij een heuvelpartij met koepel. Het park werd, evenals het huis, vanaf 1986 geheel gerestaureerd en weer voorzien van een beplantingsschema uit de tijd van Roodbaard.

Het complex historische buitenplaats Roptastate bestaat uit de volgende samenstellende onderdelen: 1. HOOFDGEBOUW HUIS ROPTASTATE MET AANGEBOUWDE STAL; 2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG; 3. PARKBRUG; 4. TUINKOEPEL; 5. DIENSTWONING

De complexonderdelen staan op de bij de bescherming behorende kaart aangegeven.

Waardering Het complex historische buitenplaats Roptastate is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege het classicistische hoofdgebouw, dat een goed en gaaf bewaard voorbeeld is van een classicistisch hoofdgebouw van een kleine Friese buitenplaats uit de eerste helft van de 19de eeuw

- als voorbeeld van de combinatie van buitenplaats en boerderij, waarbij het bedrijf aanvankelijk een belangrijke plaats innam

- vanwege de tuinarchitectonische kwaliteiten van het door Roodbaard aangelegde park

- vanwege de hoge ensemblewaarden van de onderdelen