Inleiding complex

Aan de Prins Hendriklaan te Vreeswijk gelegen complex bestaande uit een voormalig INTERNAAT voor schipperskinderen, de 'Prins Hendrikschool' en een WOONHUIS, de directeurswoning. Het complex werd gesticht in 1914 door de 'Vereniging en stichting tot instandhouding van een school met den Bijbel voor schipperskinderen'. De architect van het pand was M.E. Kuyler. Daar ook de schipperskinderen sinds de invoering van de Leerplichtwet in 1901 verplicht waren naar school te gaan, werden in het land op diverse plaatsen scholen met internaat gebouwd. Het internaat in Vreeswijk bood plaats aan 160 leerlingen. Het internaat ligt tussen het Merwedekanaal en de Vaartse Rijn. Bij de school hoort tevens de directeurswoning aan de Prins Hendriklaan nummer 11, eveneens van architect Kuyler. De school heeft in 1996 een woonfunctie gekregen. Hierdoor is het oorspronkelijke interieur door de inpassing van achttien appartementen en negen studio's nagenoeg geheel verloren gegaan. Uitwendig is er echter weinig veranderd. Wel zijn alle kozijnen vernieuwd. Hierbij zijn de karakteristieke bovenlichten met roedenindeling niet hersteld.

Omschrijving complex

Het complex aan de evenwijdig aan de Vaartse Rijn lopende Prins Hendriklaan aan de landzijde van de laan en bestaat uit de volgende onderdelen:

1.\tinternaat, het schippersinternaat (Prins Hendriklaan 10)

2.\twoonhuis, de directeurswoning (Prins Hendriklaan 11 en 12)

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als relict van de geschiedenis van de Nederlandse binnenvaart. Het is tevens van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en van beeldbepalende waarde vanwege de karakteristieke ligging aan een oude kade van de Vaartse Rijn.