Inleiding

Complex bestaande uit een DIENSTWONING uit 1863, het restant van de in 1829 aangelegde Gemeentelijke BEGRAAFPLAATS en een GEDENKTEKEN in de vorm van een zitbank ter ere van prof. A. Huet uit 1901.

De oorspronkelijk vier perken, voor vier verschillende klassen, tellende begraafplaats is in gebruik geweest van 1829 tot 1874. De Algemene begraafplaats was gesitueerd op een voormalig bolwerk bij de toenmalige Haag(se)poort, nu bekend als het Kalverbos. In 1894-95 werd op het terrein een watertoren gebouwd terwijl het voormalige bolwerk werd ingericht als stadsplantsoen naar een ontwerp van de tuin- en landschapsarchitect Hugo Poortman. In 1901 werd hier de Huetbank opgericht. De door gemeentearchitect C.J. de Bruyn Kops ontworpen dienstwoning voor de beheerder van de begraafplaats heeft na WOI de functie gehad van politiepost, daarna werd het een particulier woonhuis. Vlakbij deze in een vrij sobere, aan het Eclecticisme verwante, Neo-Classicistische bouwstijl opgetrokken beheerderswoning ligt het restant van de begraafplaats, bestaande uit vier graven en grafkelders, waarvan die van Karl Wilhelm Naundorff (1785-1845), de vermeende Lodewijk XVII (Charles Louis de Bourbon) de bekendste is. Het complex maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Het aan de noordelijke rand van het beschermde stadsgezicht gelegen Kalverbos bevat een met de achterzijde op een uitloper van het Rijn-Schiekanaal georiënteerde dienstwoning. Het restant van de negentiende-eeuwse begraafplaats bestaande uit vier graven, ligt ten zuiden van deze woning. Het complex wordt gecompleteerd door de in het stadsplantsoen opgerichte, in 1901 vervaardigde natuurstenen herinneringsbank ter ere van prof. A. Huet. Het Kalverbos wordt gedomineerd door een laat negentiende-eeuwse watertoren met bijbehorend, vroeg twintigste-eeuws pompgebouw met reinwaterkelder, waarmee het huis en de graven een ensemble vormen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

Het complex heeft cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, voormalige functies van het huis en vanwege de historische betekenis van het graf van Naundorff.

Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken van de voormalige dienstwoning.

Het complex heeft stedenbouwkundige betekenis vanwege de bijzondere ligging in het Kalverbos en vanwege de visuele en functionele samenhang tussen het woonhuis en de begraafplaats. Er is tevens sprake van ensemblewaarde vanwege de relatie met de eveneens in het Kalverbos staande watertoren en het bijbehorende pompgebouw.

Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Het complex heeft bovendien enige zeldzaamheidswaarde vanwege de oorspronkelijke functie van de dienstwoning en de aanwezigheid van een buitengewoon graf.