Inleiding

Complex bestaande uit een GERECHTSGEBOUW gebouwd in 1898-1899 in neorenaissancestijl, met ernaast gelegen, grotendeels vrijstaande, 'brandvrije' ARCHIEFBEWAARPLAATS in eclectische stijl uit 1900. Het complex is gebouwd naar ontwerp van W.C. Metzelaar, rijksarchitect in dienst van het Ministerie van Justitie. Het gerechtsgebouw verving het verouderde gerechtsgebouw (1822-1899) aan het Haagse Veer in de binnenstad. In het nieuwe gerechtsgebouw werden in afzonderlijke vleugels het Rotterdamse Kantongerecht en de Arrondissementsrechtbank ondergebracht.

N.B: Het gerechtsgebouw werd om functionele redenen via de zittingzalen verbonden met de achterliggende Cellulaire gevangenis met bijbehorende dienstwoningen (architect A.C. Pierson, 1872).

Een deel van de noordelijke zijgevel werd op 16 juli 1941 getroffen door oorlogsschade en nadien met lichte wijzigingen hersteld. De ronde toren met het diensttrappehuis aan het oostelijke uiteinde van de gevel werd vervangen door een rechthoekige uitbouw en in plaats van de oorspronkelijke vier vensterassen zijn slechts drie vensterassen vervangen.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een gerechtsgebouw met een negentien vensterassen brede voorgevel langs de Noordsingel, en een links van dit gebouw gelegen archiefbewaarplaats haaks op de Noordsingel. Het gerechtsgebouw telt een kelder, twee bouwlagen en een kapverdieping onder met leien bedekte schild- en zadeldaken. Het gebouw heeft een klassieke, streng symmetrische opbouw. De archiefbewaarplaats is aan de zuidelijk gevel via een verbindingsgang verbonden met de meest noordelijke griffierskamer van het gerechtsgebouw en bestaat uit drie bouwlagen en een kapverdieping onder een zadeldak.

Waardering

Laat negentiende eeuws gerechtscomplex van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde en typologische waarde. Tevens van belang binnen het oeuvre van rijksarchitect W.C. Metzelaar en van belang wegens situationele en ensemblewaarde in verband met de markante situering aan de Noordsingel en de historisch-functioneel bepaalde groepering der gebouwen.