Inleiding.

Complex bestaande uit een voormalige KLOOSTERKERK uit 1925-1927 en een vermoedelijk achttiende-eeuwse MUUR bij het voormalige Franciscanenklooster te Venray. Het klooster is gelegen op een ruim perceel nabij de zuidelijke entree van het dorp Venray aan de oude weg van Venlo naar Nijmegen. Het is gebouwd in de jaren 1925-1927 naar ontwerp van architect Jules Kayser ter vervanging van het in 1925 afgebrande Minderbroederklooster dat in 1647 op deze plaats was gesticht. Het klooster functioneerde als opleidingscentrum voor fraters in aansluiting op de noviciaatsperiode te Hoogcruts. De kerk ligt met de westgevel langs de Leunseweg, de thans U-vormige kloostermuur is gesitueerd in de tuinen van kerk en klooster aan de zuidzijde van het perceel. Het klooster, de in de tuin van de kerk gebouwde pastorie uit 1967 en de langs de westgevel van de kerk aanwezige kruiswegstaties worden NIET binnen de bescherming van rijkswege opgenomen.

Waardering.

Het complex van voormalig Franciscanen kloosterkerk met kloostermuur is van algemeen, cultuur-historisch en architectuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling verbonden met de geschiedenis van de rooms-katholieke kerk. Het complex is van architectuur-historische waarde vanwege hoogwaardige esthetische kwaliteiten in het ontwerp van de kloosterkerk die vanwege de interieuropzet ook typologisch waardevol is, en vanwege de bouwhistorisch belangwekkende oudere kloostermuur. De muur en de kerk vormen een visueel fraai en historisch samenhangend ensemble aan de zuidelijke entree van het historische centrum van Venray.