Inleiding

Complex bestaande uit een HERDENKINGSMONUMENT uit ca.1919 in Um 1800-stijl en in gietijzer gemarkeerde (KINDER)GRAVEN gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de zuidzijde van de Eperweg aan de rand van de dorpskern van Nunspeet. Het monument is met name opgericht ter nagedachtenis aan de ca. 700 aan een mazelen-epidemie gestorven Belgische oorlogsvluchtelingen, voornamelijk kinderen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het vluchtelingenkamp Vluchtoord Nunspeet waren ondergebracht. Aanvankelijk waren in dit kamp ruim 10.000 vluchtelingen ondergebracht.

Waardering

Complex bestaande uit een HERDENKINGSMONUMENT in Um 1800-stijl uit ca.1919 en in gietijzeren gemarkeerde anonieme (KINDER)GRAVEN.

-\tVan architectuur- en kunsthistorische waarde als een goed voorbeeld van een herdenkingsmonument in Um 1800-stijl. Het eenvoudige doch zorgvuldig gedetailleeerde monument valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de detaillering en het materiaalgebruik zoals het natuurstenen relief aan de voorzijde van het monument. De gemarkeerde (kinder)graven vallen op door de uitvoering in gietijzer.

- \tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op de Algemene Begraafplaats. Het monument is gelegen in de as van een van de centrale lanen van de begraafplaats waardoor het monument en de kindergraven aan weerszijden van het in het verlengde van de laan gelegen pad van bijzondere betekenis is voor het aanzien van de begraafplaats.

-\tVan cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een historisch gegeven. Het monument herinnert aan de in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog in vluchtelingenkampen opgenomen Belgische oorlogsvluchtingen in het algemeen en aan de in Nunspeet overleden als gevolg van een epidemie overleden vluchtelingen in het bijzonder.