Inleiding

COMPLEX, bestaande uit een HERENHUIS, een houten DUIVENTOREN met HEK en een KOETSHUIS met TUINHEK. Het herenhuis bestaat uit twee delen. Aan de Kerkstraat staat in de rooilijn een voorhuis van één bouwlaag en schilddak op rechthoekig grondplan (XIXA). Het oudere achterhuis (XVIIb) heeft twee bouwlagen en gepleisterde gevels. Ter linker zijde van het voorhuis staat een koetshuis met de nokrichting loodrecht op de Kerkstraat. Dit bijgebouw dateert eveneens uit de eerste helft van de 19de eeuw en is direct vanaf de straat bereikbaar via een dubbele inrijdeur. Tussen het voorhuis en het koetshuis is omstreeks 1923 een tuinhek met houten poort geplaatst. In de achtertuin staat een oude rode beuk en een houten duiventoren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De onderbouw van de toren doet dienst als kippenhok en is verbonden met een kippenren. Het eigenlijke duivenhuis is ondergebracht in de bovenbouw.

COMPLEX, bestaande uit een HERENHUIS, een houten DUIVENTOREN met HEK en een KOETSHUIS met TUINHEK.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als goed en karakteristiek voorbeeld van een historisch gegroeid herenhuis met bijgebouwen. De complexonderdelen zijn overwegend gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. De bijgebouwen symboliseren mede de rijkdom/status van de bewoner van het herenhuis.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant onderdeel van de min of meer aaneengesloten en gemengde bebouwing aan een oude en relatief smalle doorgaande route in noord-zuidelijke richting, die herinnert aan de langgerekte vorm van de voormalige vestingstad Zevenaar.