Inleiding

COMPLEX bestaande uit een WOONHUIS (1), een KOETSHUIS/ PAARDENSTAL met ROKERIJ (2), een ommuurde MOESTUIN met KASSEN (3), een TUINMANSSCHUUR (3) en een TUINMANSSCHUUR met HONDENHOKKEN (3) gelegen aan de noordzijde van de Steenweg binnen de bebouwde kom van Waardenburg in de gemeente Neerijnen. Een historisch gegroeid complex in 1832 eigendom van de toenmalige burgemeester van Waardenburg, D. Spillenaar, overgeërfd door N. Spillenaar, eveneens burgemeester van Waardenburg. In 1832 is er sprake van een L-vormig huis met erf. Omstreeks 1875 is er sprake van een huis, een schuur, een stal en een tuinmansschuur. Het woonhuis ondergaat in deze periode diverse verbouwingen. De stal (het latere koetshuis) wordt verbreed, de schuur is verdwenen en twee kassen zijn toegevoegd vermoedelijk binnen de ommuurde moestuin. Rond de eeuwwisseling (1900) krijgt het complex zijn huidige vorm, na de uitbreiding van het woonhuis, de bouw van een tweede tuinmansschuur in 1905 alsmede uitbouwen tegen de kassen. In 1969 is het gehele perceel met opstallen in een openbare veiling verkocht.

Het WOONHUIS (1) is gesitueerd aan de noordzijde van de Steenweg met de zuidgevel als voorgevel gekeerd naar de straatzijde. Het woonerf wordt bepaald door acht regelmatig verdeelde lindebomen die de voorgevel en een deel van de linker- en rechterzijgevel omsluiten.

Aan de noordwestzijde van het woonhuis bevindt zich het KOETSHUIS/PAARDENSTAL met ROKERIJ (2). De rokerij bevindt zich in de westgevel te herkennen aan twee ijzeren segmentboogvormige kleine deuren. Aan de noordzijde van het woonhuis bevindt zich de ommuurde MOESTUIN met tegen de zuidzijde van de noordmuur een glazen KAS, twee vrijstaande open bakstenen KASSEN (3) en twee TUINMANSSCHUREN. De TUINMANSSCHUUR met aangrenzende HONDENHOKKEN bevindt zich aan de zuidzijde van de moestuin. Het buitengebied aan de zuidzijde wordt begrensd door een smeedijzeren spijlen hekwerk. De TUINMANSSCHUUR met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen en een zolder is gesitueerd in de noordwest hoek van de moestuin. De tuinmansschuren zijn opgenomen in de ommuring, die in hoogte varieert.

Waardering

COMPLEX bestaande uit een WOONHUIS, een KOETSHUIS/ PAARDENSTAL met ROKERIJ, een ommuurde MOESTUIN met één glazen KAS, twee vrijstaande bakstenen KASSEN, een tweelaags TUINMANSSCHUUR en een éénlaags TUINMANSSCHUUR met hondenhokken.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed bewaard gebleven complex bestaande uit een historisch gegroeide burgemeesterswoning met een goed bewaard gebleven interieur, een koetshuis met rokerij, een ommuurde moestuin met kassen, tuinmansschuur en een tuinmansschuur met hondenhokken.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde van de verschillende complexonderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een complex representatief voor het leven van een notabele bestaande uit een burgemeesterswoning, een koetshuis/paardenstal met rokerij en een ommuurde moestuin met kassen en twee tuinmansschuren.